Meme Kanseri Hakkında Ayrıntılı Bilgiler

SAĞLIK Hit: 2005 / Yorum: 0 / 3 Eylül 2015 15:01
Meme Kanseri Hakkında Ayrıntılı Bilgiler
-A +A

Meme Kanseri Hakkında Ayrıntılı Bilgiler

Meme kanseri, kadınların yakalanma riskinin en fazla olduğu kanser çeşididir. Yapılan istatistiklere bakıldığında, Dünya üzerindeki kadınların yaklaşık olarak %13 civarındadır. Bilinçli bir şekilde hareket edildiği takdirde, hastalığın erken aşamalarda tespit edilerek, tedavisi daha kolaydır. Bu nedenle de ülkemizde, pembe kurdele sembolüyle, kadınlar meme kanseri konusunda bilinçlenmeye davet edilmektedir.

Meme Kanserinin Nedenleri

  • Genetik özelliklerin etkisi olsa da, ailesinde meme kanseri görülen her kadının bu hastalıkla karşılaşacağı söylenemez. Genetik aktarımla görülen meme kanseri oranı %10’un altındadır.
  • Alkol, sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlık ve bağımlılıklar, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak, hastalığın görülme oranını yükseltmektedir.
  • Erken ya da geç yaşta doğum yapma, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hormon takviyeli besinler ve stres hastalığın görülme yüzdesini arttırmakta.

Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanserinin tanısının ilk aşamada koyulması için bilinçli olmak şart. Düzenli olarak yapmanız gereken göğüs kontrolü sırasında, memelerinizde bir kitle hissediyorsanız, beklenmedik bir şekilde irileşme ve şişlik mevcutsa hiç zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları uzmanına gözükmelisiniz. Unutmamalısınız ki, herhangi bir ağrı hissetmemeniz hastalığın görülmesini ispatlamaz. Ağrı ve akıntılar, çok daha ilerleyen aşamalarda görülmektedir.

Her ne kadar sağlıklı da olsanız, yılda en az 1 kere olmak üzere meme kontrolü için bir uzmana muayene olmanızda fayda bulunuyor. Unutmayın ki bu hastalığın tedavisindeki en önemli unsur, erken tanı koyulmuş olmasıdır.

Meme Kanserinin Tedavisi

Meme kanserinde en çok kullanılan tedavi cerrahi işlemlerdir. Bu işlemler esnasında, göğüsteki kanserli hücre alınır. Cerrahi işlemin ardından, mutlaka radyasyon tedavisi verilmektedir. BU tedavi, kanserli dokunun tekrar oluşmasını engelleyecektir.

Cerrahi ve radyasyon tedavilerinin ardından, eğer doktor gerek görüyorsa; takviye olarak hormon tedavisi ve kemoterapi tedavisi de verilebilir.

 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları